Skydda din inkomst som författare

Skydda din inkomst som författare

Som författare kan det vara svårt att få den trygghet som man får hos andra jobb. Dels kan det vara svårt att hitta rätt fackförbund, men även inkomstförsäkringar. För den som jobbar som författare kan dock en inkomstförsäkring vara ovärderlig om man plötsligt saknar uppdrag eller på andra sätt förlorar sitt arbete.

En inkomstförsäkring ersätter en fast procent av din vanliga lön under en viss period, du kan även utöka beloppet och perioden genom ett tillägg i försäkringen. För att hitta den bästa inkomstförsäkringen för dig är det alltid bäst att jämföra inkomstförsäkringar innan du tecknar en.

Inkomstförsäkringar skyddar din inkomst

En inkomstförsäkring är en försäkring som täcker en procent av din lön vid arbetslöshet. För många yrken är inkomstförsäkringar mycket aktuellt, så även för författare. Beroende på vilken typ av försäkring du tecknar varierar även villkoren, bland annat kan du ofta utöka skyddet till att täcka en längre period och större belopp. Det kan även ställas olika krav på dig som tecknar försäkringen, se därför till att du uppfyller villkoren för den försäkring du tecknar.

Tips! Teckna en inkomstförsäkring som matchar din lön, inte mer eller mindre. Detta eftersom att du då får ut maximal ersättning utan att betala en onödigt hög premie.

Du kan maximalt teckna en inkomstförsäkring som täcker 80 % av din lön. Ett tips är även att hitta en inkomstförsäkring som täcker din lön på ett bra sätt, det vill säga att inte teckna en inkomstförsäkring för en högre lön än vad du har i nuläget. Detta eftersom att det som för vanliga försäkringar är dyrare desto större belopp du försäkrar.

Du kan själv välja var du vill ha din inkomstförsäkring

För dig som letar efter en inkomstförsäkring för författare kan det vara en god idé att jämföra inkomstförsäkringar. Där kan du se vilka olika yrkesgrupper som erbjuds inkomstförsäkringar, men du kan även jämföra de olika försäkringarnas villkor. Det finns nämligen flera olika bolag som erbjuder inkomstförsäkringar för samma yrkesgrupper, vilket innebär att du kan göra ett aktivt val för vilket bolag du vill ha din försäkring hos.