Elektroniska böcker

Elektroniska böcker

Böcker som tryckts på papper har varit det dominerande alternativet att läsa litteratur på sedan boktryckarkonsten utvecklades av Johann Gutenberg. I dagens moderna elektroniska värld har stora delar av hur människor tillgodogör sig böcker förändrats. Det kan vara svårt att mäta men en grov uppskattning säger att pappersboken har 50 %, e-boken och ljudboken delar på resterande marknadsandelar. För 15- 20 år sedan spåddes en ljus framtid för e-boken och den har faktiskt gått stadigt framåt.

Historik

Telefon som någon använder för att lyssna på ljudböcker

Att kunna läsa en bok på en skärm funderade uppfinnare på redan på 1930-talet. Därifrån blev steget ganska långt till de första digitala e-böckerna. En stor ansträngning att digitalisera äldre litteratur grundades med Projekt Gutenberg 1971. När sådan verksamhet förenklades tekniskt startade Projekt Runeberg 1992 som drivs av studenter på Linköpings universitet. Därefter ökade produktionen främst inom skönlitteratur till digitalisering i form av e-böcker. Men det tog en god tid innan genomslaget fick skjuts. År 2010 utgjorde genren bara någon procent av förlagens produktion.

Format och media

Idag finns det främst två sätt att läsa e-böcker. De förekommer som digital media på cd-rom, eller annan lagringsenhet, eller kan läsas online. Hur man skaffar en e-bok kan i huvuddrag genomföras på tre olika sätt. De kan köpas i bokhandel fysiskt eller genom näthandel. Man kan med ett bibliotekskonto låna en e-bok på cd-skiva eller ladda ner den tillfälligt till sin dator eller annan elektronisk enhet. Den tredje möjligheten är att skaffa en prenumeration hos ett förlag som erbjuder den typen av tjänst.

E-bok eller ljudbok

Numer har det blivit alltmer populärt att ansluta sig till förlag som erbjuder prenumeration. Där får man tillgång till sajtens alla e-böcker genom att betala en avgift per månad. Från att främst en eller två sådana företag dominerade denna nisch har alltfler konkurrenter utmanat dessa. Fortfarande är Bookbeat, Storytel och Nextory de största förlagen med många tusen alster inom skönlitteratur. Men även faktaböcker och reportage står på listan. Att man kan läsa en e-bok med mobiltelefon är numer både en självklarhet och nödvändighet för många bokälskare.

Även om många fortfarande vill hålla en bok i handen när de läser ökar de digitala formerna med stormsteg. De som för några år sedan inte kunde tänka sig annat än pappersformat har lärt sig att hantera sidorna med surfplatta eller telefon. Den verkliga konkurrenten är ljudboken som är minst lika tillgänglig som e-boken. De flesta författarnas skrifter finns i båda formaten. Att läsa på en platt skärm lär sig de flesta fort men ljudboken kan vara svårare att anamma lika snabbt.