Författare

Författare

Sverige har en lång rad av fantastiska författare att skryta med. Äldre författare som Hjalmar Söderberg, Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren kan numera anses vara klassiska och bland de populära författarna i Sverige idag hittar vi Stieg Larsson, Camilla Läckberg och Martin Widmark.

Svenska författare

Två kvinnliga författare vars popularitet ständigt växer är Mari Jungstedt och Camilla Läckberg. Mari Jungstedt har i skrivande stund gett ut 13 böcker om Visby-poliskommissarien, Knutas. Camilla Läckberg är även hon verksam inom deckargenren och hennes böcker har sålts vidare till 50 olika länder, i över 20 miljoner exemplar. Jenny Nordberg, författaren till boken ”De förklädda flickorna i Kabul” är en populär svensk författare idag. Hennes bok skildrar livet i Afghanistan och hur kvinnoförtrycket leder till att unga flickor tvingas klä ut sig till pojkar för att kunna tjäna pengar eller bidra till familjens status. Många av våra svenska författare har förärats med Nobelpriset i Litteratur som ges ut av den Svenska Akademien.

Utländska författare

Det är inte bara Sverige som har framgångsrika författare utan runt om i världen finns massa skickliga ordkonstnärer. En av dessa är Samar Yazbek – en syrisk författare med tre gripande utgivna. Hennes briljanta bok ”Resa in i tomheten – en berättelse från Syrien” har fått bra respons och har ökat hennes popularitet enormt. Roxane Gay är en författare från Amerika vars texter huvudsakligen fokuserar på feminism. Hennes senaste bok ”Bad feminist” har fått folk att öppna ögonen för hur samhället ser ut. Även om denna författarinna har blivit väldigt populär utomlands är det svårt att slå Jo Nesbø. Denna norska författare har vunnit många priser för sina välgjorda och spännande berättelser och det är få som inte har läst hans böcker.

Klassiska författare

Av de författare som varit födda och uppvuxna i Sverige har många av dem klassats som klassiska författare. Det finns många stora, svenska, författare som fortfarande är aktuella trots att deras verk släpptes för länge sedan. Selma Lagerlöf är en framgångsrik författare som trots att hon gick bort år 1940 lever vidare från generation till generation. Året var 1891 när hennes första roman ”Gösta Berlings saga” kom ut. Efter det fortsatte hon att publicera många omtalade verk. En klassiker som är framstående i hennes karriär är boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.

Astrid Lindgren är en författare som inte bara är känd i Sverige utan även runtom i hela världen. Hennes framgångar med sina barnböcker är enorma. Pippi Långstrump, Karlsson på Taket och Emil i Lönneberga är tre av Astrid Lindgrens allra mest populära verk, både i Sverige och i andra stora delar av världen.