Ljudböcker

Ljudböcker

Ljudbok är ett samlingsnamn för böcker som är inlästa på olika format. Dessa format kan till exempel vara CD-skivor, MP3-filer eller streaming via internet på dator och mobil. I vissa fall är det författaren bakom boken som själv läser upp sitt verk, men i de allra flesta fallen så sköts uppläsningen av en skådespelare.

Köpa ljudböcker

Att köpa ljudböcker är perfekt för den som vill lyssna på en bok hemma, i bilen eller på promenaden. Du kan köpa ljudböcker hos fysiska bokhandlare, på en internet-bokhandel och i vissa fall i större mataffärer. Ljudböcker kan förekomma i olika format och säljs ibland som CD-skivor till exempel, men det vanligaste just nu är att ladda ner ljudböckerna på mobilen, datorn eller surfplattan. Låt oss säga att du köper en ljudbok via en internet-bokhandel, då kan du sedan få instruktioner om hur du göra för att ladda ner den till din surfplatta eller mobiltelefon.

Streama ljudböcker

Att streama ljudböcker innebär att man streamar via internet och lyssnar på sin mobil, surfplatta eller dator. Detta innebär att när du streamar en ljudbok måste du ha internetuppkoppling för att kunna lyssna. I vissa ljudboksappar, som bland annat Storytel, går det att ladda ner böckerna i offline mode. Då har du möjlighet att lyssna på din bok även om du inte skulle ha tillgång till internet. När du streamar ljudböcker kan du lyssna på dina favoritböcker, var du än befinner dig och vad du än gör. Att skaffa ett konto på hos en ljudbokstjänst är enkelt och är ofta mycket prisvärt – speciellt om du lyssnar på många böcker under en månads tid. Vanligtvis brukar du få en gratis prövotid av appen innan du bestämmer dig för om du vill fortsätta ditt ljudboksabonnemang eller inte!

Ljudbokstjänster

Det finns många olika tjänster för ljudböcker. En av de mest populära tjänsterna är Nextory, där du både kan ladda ner ljudböcker och läsa e-böcker (den digitala utgåvan av en bok). Hos Nextory är det möjligt att prova gratis i 14 dagar innan du bestämmer dig. Detta erbjudande är vanligt hos de allra flesta ljudbokstjänster. Andra populära tjänster är Storytel, som har tusentals titlar i alla olika genrer, och även Bookbeat som erbjuder sina kunder att lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker hur mycket de vill, oavsett om de är online eller offline.