Bokcirklar

Bokcirklar

Bokcirklar har funnits i många år och det är inte svårt att förstå varför detta fenomen fortfarande finns kvar idag. En bokcirkel erbjuder nämligen inte bara kunskap utan även gemenskap, och genom att delta i bokcirklar kan du få ut mer av den bok du valt. Samtidigt får du även dela upplevelsen med andra. Nedan ska vi titta lite närmare på hur en bokcirkel fungerar.

Så fungerar en bokcirkel

En bokcirkel är en grupp människor som läser samma bok för att sedan träffas och diskutera handlingen. Man väljer helt enkelt ut en bok och bestämmer träffar då man ska ha läst en viss del av boken, till exempel till ett visst kapitel. Under träffarna går gruppen tillsammans igenom bokens handling och karaktärer för att få en djupare förståelse. Genom att läsa samma bok tillsammans med andra blir upplevelsen mycket starkare, samtidigt som det bidrar till en personlig utveckling på många sätt.

Diskutera och analysera tillsammans

Syftet med bokcirklar är helt enkelt att få en bättre förståelse för boken, dess karaktärer, språk och handling. När du diskuterar tillsammans med andra kan du inte bara öka dina kunskaper och se vissa händelser ur flera perspektiv, utan du får även möjlighet att identifiera nya vinklar och detaljer som du kanske inte noterat tidigare. Genom att analysera bokens handling kan du hitta en ny mening och symboler som du aldrig hade tänkt på själv. På så sätt blir läsupplevelsen mer intressant och gripande.

Tips för dig som vill starta en bokcirkel

Om du tycker att det vi beskrivit ovan låter intressant kanske du vill starta en egen bokcirkel. Då finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Först och främst är det viktigt att bestämma en lästakt som samtliga medlemmar klarar av. Försök att välja böcker som ingen i gruppen läst tidigare och ta gärna hjälp av topplistor eller fråga en bokhandlare om boktips. Sist men inte minst, var inte rädd för att dela med dig av din åsikt. Nya åsikter är trots allt vad en bokcirkel handlar om.

Att starta en bokcirkel är inte alltid det enklaste. Kanske jobbar du hemifrån eller kanske har du vänner som helt enkelt inte har tid. Skulle du inte hitta någon som vill vara med i din bokcirkel kan du alltid leta i forum online. Det finns många olika sajter där personer med ett bokintresse samlas för att diskutera och starta bokcirklar tillsammans. Glöm inte att du även kan gå med i en virtuell bokcirkel på nätet. Då läser ni boken som vanligt, men diskuterar i ett chattforum.