Bibliotek

Bibliotek

Ett bibliotek är en lokal som erbjuder gratis utlåning av böcker, tidsskrifter och ibland även ljudböcker och filmer. De flesta kommuner erbjuder idag ett offentligt bibliotek som är öppet för allmänheten, vilket är positivt på många olika sätt. Här kan du nämligen låna hundratals böcker helt utan kostnad. Det enda du behöver för att låna böcker är ett lånekort, vilket inte heller kostar något, till skillnad från att köpa böcker från en bokhandlare

Välj mellan tusentals böcker

Det finns många fördelar med bibliotek. Dels kan alla få möjlighet att låna och läsa böcker, oavsett hur deras ekonomi ser ut. Ofta erbjuder biblioteken mängder med böcker och ibland kan man även låna datorer för att surfa eller göra skolarbeten. Man kan helt enkelt säga att de offentliga biblioteken erbjuder gratis kunskap till alla som är intresserade och ofta finns det även möjlighet att sitta på biblioteket och läsa, vilket kan vara skönt om man inte vill göra det hemma.

Som vi nämnde ovan samlar bibliotek stora mängder med böcker i olika genrer. Bland hyllorna hittar du alltifrån romaner, deckare och skönlitteratur till barnböcker, skolböcker samt böcker inom olika yrkesområden. I vissa fall erbjuder även bibliotek, till exempel på universitet, kurslitteratur som du kan låna istället för att köpa nya böcker som ofta är väldigt dyra. Ja, det finns mängder med fördelar när det kommer till bibliotek och det enda du behöver göra för att komma igång och läsa är att teckna ett lånekort.

Vill du besöka Sveriges största bibliotek så är det Kungliga Biblioteket i Stockholm som gäller. Kungliga Biblioteket är även Sveriges nationalbibliotek.

Detta krävs för att få låna böcker

Ett lånekort är ett måste för dig som vill låna böcker från ett bibliotek. Detta kort får du av biblotekarien och det enda du behöver göra är att ange dina personliga uppgifter. På så sätt blir kortet registrerat på dig, vilket gör det enkelt för biblioteket att veta vem som har lånat vilken bok. Det blir dessutom enklare att komma i kontakt med dig om du glömt att lämna tillbaka böcker i tid. När du lånar böcker från ett bibliotek måste du nämligen lämna tillbaka dem i tid.

Skulle det vara så att du glömt bort att lämna tillbaka böcker, eller helt struntat i detta, så kommer du först att få påminnelser skickade till dig. Om du fortfarande inte lämnar tillbaka böckerna kan du bli tvungen att betala böter. Det är alltså först då som du måste betala något, men om du sköter allt i tid är utlåningen helt kostnadsfri. Att låna böcker från ett bibliotek är ett utmärkt alternativ för den som vill spara in lite extra pengar.