Tips för att spara pengar som student

Tips för att spara pengar som student

Som student är det viktigt att spara pengar på allt som du kan. Studielitteraturen kan för vissa kurser och program kosta tusentals kronor och mobilabonnemang och hyror kan ställa till det för många. När det är dags att börja plugga kan det därför vara bra att köpa exempelvis begagnade böcker även om man annars är en bokmal som helst vill ha nya böcker.

Även mobilabonnemang går det att spara mycket pengar på, exempelvis genom att jämföra och hitta det bästa mobilabonnemanget för dig.

Spara pengar med begagnad litteratur

För den som ska börja plugga kan böckerna kännas som en viktig utgift och man har inga problem att betala för att få de hemskickade från en vanlig bokhandel. För den som pluggat ett tag kan detta dock verka mycket onödigt, eftersom att det går att spara mycket pengar på kurslitteratur:

  1. Kolla vilka böcker som faktiskt behövs. All kurslitteratur är inte nödvändig, viss litteratur kan vara helt avsedd för de som har ett intresse att läsa mer om små delar av kursen. Se därför till att fråga någon som pluggat tidigare vilken litteratur som är nödvändig. När du vet vilken litteratur du behöver kan du kolla hos olika bokhandlare för studentlitteratur och se var du kan köpa böckerna billigast.
  2. Köp begagnat. Att köpa litteratur begagnat är väldigt mycket billigare. Ofta kan du få böcker för en hel termin för samma kostnad som en enda ny bok.
  3. Försök hitta sammanfattningar. Ofta har tidigare elever gjort sammanfattningar över kursen, kan du få tag i en sådan kan du minska ditt behov av litteraturen markant.

Spara pengar på mobilabonnemang och andra utgifter

En oväntat stor utgift för många yngre vuxna är mobilen. Idag är mobilen närmast en nödvändighet och en stor majoritet har någon form av mobilabonnemang, något som ofta kostar mycket pengar. För att säkerställa att du får de bästa villkoren bör du jämföra alla mobilabonnemang så att du får det bästa erbjudandet för dina behov.

Maten kan också vara en stor utgift, för att minska denna kan du dels köpa säsongsbaserade råvaror och handla mindre men mera samtidigt. Genom att bara handla någon gång i veckan minskar du antalet onödiga spontanköp och kan dessutom bemöda dig med att åka till en billigare och större butik. Maten är dock en utgift som faktiskt krävs medan mobilabonnemang och litteratur är inte fullt lika nödvändiga och är därför enklare att spara pengar på.