Böcker blir film

Böcker blir film

När du tittar på film är det inte ovanligt att den är baserad på en bok. Flera populära filmer idag, oavsett genre, började som böcker skrivna av författare. Några exempel på dessa är Da Vinci-koden, Gullivers Resor, Harry Potter och Gudfadern. Dessa var alla böcker från början innan de dök upp på vita duken. Det finns så många exempel att man inte kan nämna alla i en enda artikel.

Är böckerna som filmerna baseras på bättre eller sämre?

Foto: Usa-Pyon/Shutterstock.com

Det pågår ständiga debatter om filmer som återskapats från ursprungliga böcker som handlar om vilken som är bättre. Antingen gillar man boken mer eftersom den oftast är längre och berättar hela historien på ett tydligare sätt, eller så älskar man filmen som skapar magi på filmduken. Det kan vara så att regissören gestaltar en bok precis som du också uppfattade berättelsen och då kan filmen påverka dina känslor på ett helt annat sätt. Vi människor är alla olika och kommer nog alltid att debattera om detta.

Läsa en bok eller se en film – vilket är bäst för dig?

Böcker har förmågan att bli väldigt långa och utdragna och för dig som har bråttom eller som inte har mycket tid över för underhållning kanske en film passar bättre än en bok. Du får då en härlig upplevelse som innehåller en förkortad variant av innehållet. Du som älskar läsning vill kanske hellre ägna flera timmar per dag till att verkligen djupdyka i en berättelse. Det beror helt enkelt på hur du är som person och vilka förutsättningar du har när du väljer mellan att se på film eller läsa.

Filmserier av populära böcker

Ibland kan det vara så att en bok inte räcker för att berätta en hel berättelse. Då blir det ofta så att författaren skriver flera böcker som i bästa fall även blir en serie filmer, som exempelvis Sagan om ringen- och Harry Potter-filmerna. Det blir alltid en utmaning att göra flera filmer eftersom regissörerna kan ändras under årens gång, skådespelarna vill göra andra projekt eller växer upp och blir äldre. Detta kan man se tydligt i Harry Potter-filmerna, bara som ett exempel.

Andra anledningar till varför filmer kan bli svåra att göra är de tekniska förutsättningarna som krävs för att återberätta en historia på rätt sätt. Nu har tekniken gått framåt i rasande takt men filmer som Jumanji eller Peter Pan hade varit svåra att producera bara för några decennier sedan, då det inte fanns förutsättningar för att skapa en trovärdig sagovärld på filmduken. Det är också anledningen till att vi ser så många filmer produceras på nytt, som Jumanji där man använder en färdigproducerad film och gör om den igen.